Let op dat het UWV bij een herbeoordeling de datum van de aanvraag tot herbeoordeling als datum in geding hanteert!
De datum in geding is bij een beroepsprocedure tegen een beslissing van het UWV over een WIA-uitkering erg belangrijk. Zo zal de datum in geding bij een toekenningsbeslissing zijn: de datum waarop de verzekerde einde wachttijd heeft bereikt. Alle veranderingen in de (medische) situatie van een verzekerde die zich na die datum voordoen, tellen in beginsel niet mee bij de beoordeling van een beroep.
Ook bij een verzoek tot herbeoordeling van een verzekerde op verzoek van de verzekerde zelf of een schadelast dragende werkgever moet de datum van het verzoek tot herbeoordeling als uitgangspunt genomen worden en NIET de datum waarop de verzekerde door de verzekeringsarts van het UWV is gezien.
In een casus waar de rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2024:11933) over moest oordelen ging precies dat mis. Een eigenrisicodrager heeft op 2 juni 2021 een herbeoordeling aangevraagd bij het UWV om de arbeidsongeschiktheid van de ex-werknemer in deze kwestie opnieuw te beoordelen. Op 28 april 2022 (!) heeft de verzekeringsarts de verzekerde in het kader van de herbeoordeling tijdens een spreekuur gezien en vastgesteld dat de benutbare mogelijkheden van de verzekerde niet zijn gewijzigd. Tegen deze belissing is bezwaar aangetekend. De verzekeringsarts Bezwaar en Beroep concludeert dat de bezwaren niet leiden tot een aanpassing van de benutbare mogelijkheden per 28 april 2022.
Daar gaat het mis.
De verzekerde voert in beroep aan dat de verzekeringsarts ten onrechte de datum van het spreekuur als uitgangspunt voor de beoordeling heeft genomen en niet de datum van de aanvraag tot herbeoordeling (2 juni 2021). Dit beroep slaagt. Ten onrechte heeft het UWV niet de medische situatie op 2 juni 2021 beoordeeld. Jammer voor de verzekerde; in beroep heeft het UWV alsnog een beoordeling per 2 juni 2021 laten plaatsvinden en daarmee is volgens de rechtbank dit gebrek aan de beslissing op bezwaar hersteld. In de overige beroepsgronden ziet de rechtbank geen aanleiding het beroep op inhoudelijke medische punten gegrond te verklaren: de beperkingen zijn juist vastgesteld in beroep en de verzekerde is onverkort gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
Let op!
Voor eigenrisicodragers en verzekerden is de datum in geding belangrijk in het kader van de vaststelling van een eventuele wijziging in de arbeidsongeschiktheid. Het UWV hanteerde blijkens deze uitspraak eerder het beleid dat de datum van het spreekuur als datum in geding werd gehanteerd, omdat de datum van de aanvraag voor een herbeoordeling en de datum van het spreekuur elkaar snel opvolgden. Inmiddels is dat door het tekort aan verzekeringsartsen niet meer het geval en zal als datum in geding de datum van de aanvraag tot herbeoordeling moeten gelden. Het is van belang hier goed op te letten, aangezien er soms wel een jaar tussen de aanvraag herbeoordeling en het spreekuur met de verzekeringsarts zit. In die tijd kan er natuurlijk behoorlijk wat veranderen op medisch gebied.