Onderwerpen > Juridisch > Onderdelenfuik

Onderdelenfuik

15 september 2023 Geschreven door: Stéphanie Heijtlager

Een besluit van een bestuursorgaan, zoals het UWV, kan uit diverse besluitonderdelen bestaan. In WIA-zaken bestaat een WIA-toekenningsbeslissing bijvoorbeeld uit een verzekeringsgeneeskundig onderdeel en een arbeidsdeskundig onderdeel. Het is van belang om je bewust te zijn van dit onderscheid als je bezwaar instelt tegen een WIA of Ziektewet besluit.

Waarom dan?

Als je namelijk tegen een bepaald besluitonderdeel geen gronden heeft aangevoerd, dan kan in principe in beroep dat besluitonderdeel niet getoetst worden door de bestuursrechter. Dat kan vervelend uitpakken. ‘Vergeet’ je in bezwaar bijvoorbeeld medische gronden aan te vechten, dan kun je deze in de beroepsprocedure niet meer aankaarten bij de bestuursrechter. Dit wordt ook wel de #grondenfuik of #onderdelentrechter genoemd.

‘Aanscherping’ door de Raad

Op 19 juli 2023 heeft de Centrale Raad van Beroep (ECLI:NL:CRVB:2023:1413) de vaste rechtspraak over de besluitonderdelen in WIA en ZW zaken en de toetsing daarvan in beroep – naar eigen zeggen – wat aangescherpt. Voortaan zullen bij de toetsing van de medische grondslag van een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling, de beroepsgronden leidend zijn. Dat betekent dat de medische geschiktheid van de selecteerde functies alleen op de aangevochten beperkingen worden getoetst. Waarbij de beroepsgronden overigens ruim moeten worden uitgelegd aldus de Raad:

"(...)

De Raad ziet aanleiding deze lijn – die is gebaseerd op artikel 8:69, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) – aan te scherpen in die zin dat ook bij de toetsing van de medische grondslag van de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling de beroepsgronden voortaan leidend zullen zijn. Dit betekent dat de medische geschiktheid van de geselecteerde functies 
– met inbegrip van de signaleringen – alleen op de aangevochten beperkingen zal worden bezien. Daarbij geldt dat aangevoerde beroepsgronden ruim zullen worden uitgelegd. Het voorgaande beoogt geen wijziging te brengen in de rechtspraak over de wijze waarop in de bezwaarfase een volledige (medische en arbeidskundige) heroverweging van de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling op grond van artikel 7:11 van de Awb door het Uwv dient plaats te vinden.

(...)"

In de zaak waarover de Raad op 19 juli 2023 uitspraak heeft gedaan, was sprake van een verzekerde die in bezwaar en beroep alleen medische gronden had aangevoerd tegen de afwijzing van zijn Ziektewetuitkering. Daarmee had de verzekerde zijn beroepsgronden beperkt tot het medische besluitonderdeel en de medische aspecten van het arbeidsdeskundig besluitonderdeel. Daarbij gaat het dan specifiek over de gestelde beperkingen in de FML en hoe deze zich verhouden tot de belastbaarheid zoals die geldt voor de geduide functies in het arbeidsdeskundige besluitonderdeel.

Het arbeidsdeskundig deel van het besluit valt namelijk uiteen in een medisch-arbeidsdeskundig deel en een meer algemeen arbeidsdeskundig deel (denk aan het maatmanloon, omvang van de maatman, opleidingsniveau en ervaringseisen e.d.). Dit onderscheid tussen verschillende besluitonderdelen van een WIA en ZW besluit is dus zeer relevant. Als een belanghebbende namelijk niet alle relevante besluitonderdelen aanvecht, dan kan de bestuursrechter daar geen oordeel over geven. Als belanghebbende heb je dan zelf jouw beroep beperkt ('getrechterd') tot de medische componenten van een Ziektewet – of WIA-besluit.

Het belang van een multidisciplinaire screening

Kortom: een medisch-arbeidsdeskundige analyse neemt m.i. door deze uitspraak een (nog) belangrijkere rol in bij het instellen van bezwaar tegen een WIA of ZW besluit. Immers, de belanghebbende (werkgever of werknemer), zal in principe in bezwaar al alle (van belang zijnde) gronden tegen verschillende besluitonderdelen moeten benoemen om er zeker van te zijn dat deze besluitonderdelen ook onderdeel zijn van de toetsing door de bestuursrechter of de Raad. Natuurlijk moet je als belanghebbende wel eerst weten welke besluitonderdelen door het UWV onjuist zijn vastgesteld en daarvoor is een multidisciplinaire screening (arbeidsdeskundig/medisch/juridisch) relevant!

Tags

Gerelateerde artikelen