Billijke vergoeding vanwege ernstig verwijtbaar handelen door werkgever bij de re-integratie van een zieke werknemer
Wat speelde er?
In deze zaak is een werknemer van een grote bakkerij arbeidsongeschikt geworden als gevolg van een arbeidsongeval. De werkgever voert echter tijdens de re-integratie de druk op de werknemer dusdanig op, dat de werknemer alleen maar meer arbeidsongeschikt raakt. Zo heeft de werkgever herhaaldelijk (drie keer) een loonstop/loonopschorting toegepast zonder dat daarvoor een gegronde reden was. Ook heeft de werkgever twee keer het duidelijke deskundigendoordeel van het UWV naast zich neergelegd en heeft de werkgever een ontbindingsverzoek ingediend bij de kantonrechter, maar kort voor de zitting bij de kantonrechter weer ingetrokken.
Door deze handelswijze is de arbeidsongeschiktheid van de – als gevolg van een arbeidsongeval arbeidsongeschikte – werknemer verergerd en heeft hij (naast zijn fysieke klachten) psychische klachten ontwikkeld. Nadat de loondoorbetalingsperiode tijdens ziekte voorbij is en de werknemer een WIA-uitkering krijgt, heeft de werkgever van het UWV toestemming gekregen de arbeidsovereenkomst op te zeggen vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer.
De werknemer vindt dat de werkgever er niet zo gemakkelijk 'vanaf mag komen' en heeft de kantonrechter verzocht de werkgever te veroordelen tot het betalen van een billijke vergoeding. De kantonrechter heeft echter het verzoek van de werknemer afgewezen.
Het gerechtshof (ECLI:NL:GHARL:2023:9337) denkt daar anders over. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt – kort gezegd – dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door de werknemer onnodig en in strijd met de deskundigenoordelen van het UWV onder druk te (blijven) zetten, als gevolg waarvan de werknemer naast zijn fysieke klachten ook psychische klachten heeft ontwikkeld. Daarmee staat volgens het hof vast dat de arbeidsovereenkomst is geëindigd als gevolg van het ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever tijdens de re-integratie van de werknemer. Dat betekent dat de werknemer recht heeft op een billijke vergoeding. In dit specifieke geval vindt het hof een billijke vergoeding van € 71.000,- bruto bruto passend vanwege loonschade gedurende tijdens de WIA-uitkering en pensioenschade. .
Slotsom
Kortom: deze bakker bakte er niks van bij de re-integratie van deze zieke werknemer. Werkgevers moeten erop bedacht zijn dat het niet op de juiste wijze naleven van de op hen rustende re-integratieverplichtingen, kan leiden tot het betalen van een billijke vergoeding aan een zieke werknemer ook na ontslag via het UWV.
Lezenswaardig arrest van het hof van 6 november 2023, waaruit ook maar weer volgt dat – ondanks dat een deskundigenoordeel van het UWV in principe niet bindend is – het niet opvolgen van een deskundigenoordeel door een werkgever kan leiden tot ernstig verwijtbaar handelen (en betaling van een billijke vergoeding).